Sömnpedagog Malin Knip

17.09.2024 kl. 18.00 – 21.00

Malin Knip har sin bakgrund inom psykiatrin som psykiatrisk sjukskötare. Hon har även arbetat som anhörigrådgivare på Svenska Österbottens anhörigförening. Nuvarande arbetsplats är Folkhälsan där hon jobbar inom äldre teamet med föreläsningar, gympa,- och yogagrupper.

”Sömnen är viktig, inte bara för att vi ska känna oss pigga på dagen. Under sömnen påskyndas till exempel läkning av sår och ärrbildning. Immunförsvaret aktiveras och utsöndringen av tillväxthormon ökar, vilket är speciellt viktigt för barn och unga.

De som med vett och vilja sover lite borde också tänka på den "hjärntvätt" som pågår medan vi sover. Vissa minnen sorteras bort och andra lagras i hjärnan.

Många har en vanföreställning om att man måste vara nästan medvetslös under natten. Alltså att sömnen ska fortgå oavbrutet hela natten för att man ska kunna tala om en god sömn.

Men det är helt normalt med korta uppvaknanden under natten och vi har inte alltid sovit enligt samma mönster som vi gör nu. Innan industrialismen sov man i Västeuropa en så kallad "förindustriell sömn" vilket innebar att man hade några timmars vakentid mitt i natten.”

 

Kom med och lyssna på Malin Knip på Svenska Klubben 17.09.2024 med start 19.15. Kom även med på vår klubbsupé tillsammans med Malin Knip kl 18.00. För att underlätta det för köket kan du anmäla dig till Hans Södergård hans.sodergard@gmail.com eller 044 325 9408 senast 15.09.2024.

 


Plats
Strandgatan 4
65100 Vasa