Biskop Bo-Göran Åstrand

22.02.2022 kl. 19.15 – 21.00

Det är en lång väg från Jakobstad till Borgå, men det är en väg Bo-Göran Åstrand ville gå. Åstrand har varit kyrkoherde i Jakobstads svenska församling i Österbotten och har arbetat vid samma församling sedan han prästvigdes 1991, men våren 2019 kandiderar han i biskopsvalet i Borgå stift och blev vald.

Kyrkan ska vara öppen för alla

Bo-Göran Åstrand säger till Svenska YLE att han blev överraskad men glad när det visade sig att han får ta över biskopsposten i Borgå stift.

Vad har församlingsmedlemmarna att vänta, en hurdan kyrka kommer du sträva mot?

- Vi behöver ett fördjupat samarbete mellan anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare eftersom våra ekonomiska resurser sakta men säkert krymper. Vi måste också arbeta för att församlingarna ska vara välkomnande. Vi behöver en atmosfär där människor känner att de är välkomna precis som de är.

Vilka utmaningar ser du att kyrkan står inför?

- Det är väldigt viktigt att alla känner att de har rum att finnas, inte bara de som är väldigt aktiva inom kyrkan. En annan utmaning är att komma underfund med hur vi fungerar i ett allt mer mångkulturellt samhälle där kyrkans plats nödvändigtvis inte är lika given som tidigare. Kyrkan måste vara frimodig och vara med, vi kan inte utgå från att kyrkans ställning är densamma som för 20 år sedan. Vi måste förtjäna vår plats i samhället.

 (Ur YLE intervju 10.04.2019)

Kom med och lyssna på Bo-Göran Åstrand på Svenska Klubben 22.02.2022 med start 19.15. Kom även med på vår klubbsupé kl 18.00. för att underlätta det för köket kan du anmäla dig till Kalle Kloo kalle.kloo@hotmail.fi eller 050 5547030.



Plats
Svenska klubben
Strandgatan 4
65100 Vasa