Författare Karin Sandqvist

12.10.2021 kl. 18.00 – 21.00

Författare Karin Sandqvist
”Från societetsälskling till persona non grata.”

Vi välkomnar er till tillfället. Vi intar klubbsupé kl 18.00. Efter supén ca 19.15 föredrag om Tulla Moe av författaren Karin Sandqvist. Under kvällen kan ni även köpa boken som Karin skrivit.

     

Karin Sandqvist är uppvuxen i Vasa och har sina rötter i Vasa skärgård. Hennes mor har sagt att musiken kom före talet i hennes liv. Så har det fortsatt. Hon har prioriterat musiken, studerat musikvetenskap och jobbat som musikredaktör vid Yle och Sveriges Radio.

Efter studier i Åbo var hon anställd vid Rundradion i 10 år. Sedan följde 15 år i Sverige, där hon bl.a. grundade Visans Vänner i Båstad. Bor nu i sin hemstad Vasa. Här har hon undervisat i musik och gitarrspel, skrivit musikrecensioner i bland annat Vasabladet och här uppträder hon som trubadur i olika sammanhang. Utöver musicerandet har hon även skrivit boken om konsulinnan Tulla Moe.

Konsulinnan Tulla Moe var en lysande stjärna i Vasa under första halvan av 1900-talet. Hon var begåvad, spirituell och slagfärdig. Hon älskade musik, konst och teater. Hon arbetade till gagn för fattiga barn och idkade välgörenhet. Hon var en konstnärssjäl och fick uppleva en turbulent och omvälvande tid i Nikolaistad-Vasa, när Finland förändrades från storfurstendöme under tsarryssland till en självständig stat.

Som engelsk medborgare blev hon persona non grata under andra världskriget. Då bodde hon med sin son Cyril på Villa Bullerås i Södra Vallgrund i Vasa skärgård. Det sägs att hon aldrig har lämnat sitt hem i Vasa, numera Hantverkets hus Loftet.

Karl-Erik Kloo

Kom med och lyssna på Karin Sandqvist på Svenska Klubben 12.10.2021 kl 19.15.


Plats
Svenska klubben
Strandgatan 4
65100 Vasa